Χημικές Ουσίες που μπορεί να σχηματίσουν υπεροξείδια κατά την αποθήκευση

Οι περισσότερες χημικές ουσίες παρουσιάζουν έναν βαθμό αστάθειας κατά την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο αέρας, η υγρασία, οι μικροβιακοί παράγοντες ή το ηλιακό φως.

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει επιλεγμένες χημικές ουσίες που μπορούν να σχηματίσουν υπεροξείδια εφ' όσον κατά την αποθήκευση έρθουν σε επαφή με τον αέρα. Για κάθε μία από τις επιλεγμένες ουσίες υπάρχει αντίστοιχος σύνδεσμος σε Δελτία Δεδομένων Ασφάλειας (MSDS) της βάσης δεδομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μία ουσία που έχει σχηματίσει υπεροξείδιο παρουσιάζει πάντα αυξημένο κίνδυνο έκρηξης, ο οποίος γίνεται ιδιαίτερα σοβαρός εάν υπάρξει θέρμανση.



Κίνδυνοι Χημικών Ουσιών

Οι κίνδυνοι των χημικών ουσιών πρέπει να είναι επαρκώς γνωστοί ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι ανεπιθύμητες συνέπειες της χρήσης τους.

 ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ:  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ:  ΧΗΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Φυσικοί κίνδυνοι χημικής ουσίας μπορούν να θεωρηθούν εκείνοι που σχετίζονται με τις φυσικές ή χημικές ιδιότητές τους, ενώ,

βιολογικοί κίνδυνοι χημικής ουσίας μπορούν να θεωρηθούν εκείνοι που σχετίζονται με τη δράση τους πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό.

Φράσεις Ειδικών Κινδύνων (ΦΡΑΣΕΙΣ R)

Φράσεις Ασφαλούς Χρήσης (ΦΡΑΣΕΙΣ S)

Η πύλη της ΕΕ για τη δημόσια Υγεία

 

Ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικίνδυνων ουσιών σε συμμόρφωση με τις Οδηγίες του Συμβουλίου των Ε.Κ.

Καταβάλλονται πολλές προσπάθειες για την κατάταξη των χημικών ουσιών σύμφωνα με του κινδύνους που εμπεριέχουν.  Οι κίνδυνοι όμως αυτοί συνδέονται άμεσα με τις συνθήκες χρήσης τους.  Έτσι άλλοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν όταν μία ουσία μεταφέρεται ή αποθηκεύεται, όπου υπερέχουν οι κίνδυνοι πυρκαγιάς ή έκρηξης ή ξαφνικής έκθεσης του εργαζόμενου σε υψηλές συγκεντρώσεις από τυχόν διαφυγή της ουσίας και άλλοι οι κίνδυνοι που προέρχονται από καθημερινή έκθεση του εργαζόμενου σε χαμηλές συγκεντρώσεις.  Διαφορετικά λοιπόν είναι και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται.

Προεδρικό Διάταγμα 329/83

 

Ο CLP - Kανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων.
Ο κανονισμός CLP θεσπίζει γενικά πρότυπα συσκευασίας, προκειμένου να
εξασφαλιστεί η ασφαλής προμήθεια επικίνδυνων ουσιών και μειγμάτων. Τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου 2009.

Κανονισμός CLP

[Πηγή: ECHA-Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων, 2009